Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj14.02.2009, 18:29 (UTC)    
Mesaj konusu: html, asp, php

bunları bi açıklayabilirseniz sevinirim
______________
DJAŞKIM
Mesaj14.02.2009, 18:30 (UTC)    
Mesaj konusu:

Html:Koddur htmlkodları birleşerek bir program bir yazı tipi bir site meydana getirir Wink
______________

Ve Uzun Zamandan Sonra Geri Döndüm!
Mesaj14.02.2009, 18:32 (UTC)    
Mesaj konusu:

Html'e Giriş
Hypertext Markup Language (HTML) belgelerin birbirlerine nasıl bağlanacaklarını ve belge içindeki metin ve resimlerin nasıl yerleşeceklerini belirleyen ve etiket (tag) denilen kod parçalarından oluşan bir sistemdir. Belgeleri birbirlerine bağlamak için kullanılan Hypertext'ler oldukça güçlüdürler. Internet üzerinde yaşayan World Wide Web (Kısaca WWW ya da Web), HTML sisteminin arkasında etkileşimli, çok platformlu, multimedia ve client/server uygulamaları yaratmak için kullanılır.

Web, formatlı metinler, ses ve resimlerden oluşan "yaşayan" belgelerden oluşur. Bu belgeler Webspace denen alanları oluşturur. Bir webspace tipik olarak,home page etrafında biriken linkli sayfalardan oluşur. Bu linkler webspace içinden bir iç adres ya da dış kaynaklı bir adres olabilir. Bir home page ise bilgi paylaşımını sağlamak için kullanılan bir sanal buluşma ortamı durumundadır.

Aslında HTML bir programlama dili değildir. Programlama dili, bir seri prosedür ve açıklamadan oluşur ve genelde dış bir veriye ulaşmayı amaçlar. Bir HTML belgesi ise, başlı başına verinin kendisidir. HTML veriler içine yerleştirilen "tag" parçaları, metnin, dolayısıyla belgenin, okuyan tarayıcı (browser)tarafından verileri nasıl işleyeneceğini belirler.

Geleneksel yayıncılıkta, yazar içeriği editöre verir ve editör bu içeriği düzenleyerek, basım için hazırlar. En son işlem olarak belge basılır. Bu işlem Web ve HTML yardımı ile yazar ve editör aynı kişidir ve oluşturulan belgeler Web server üzerinden yayınlanır. Bir başka fark, yapılan iş okuyuculara dağıtılmaz,okuyucular tarafından ziyaret edilir. Yaratılan belgeler okuyucunun tarayıcısında, bilgisayarın ortamına göre ve yaratıcının istediği şekilde görüntülenir.

Teknik olarak HTML, Standard Generalized Markup Language (SGML) Document Type Definition (DTD) olarak tanımlanır. SGML ilk olarak IBM tarafından 1960'ların sonlarında, değişik bilgisayar ortamlarında belge taşıma sorununa çözüm olarak GML (General Markup Language) olarak geliştirilmiştir. Zaman içinde GML, SGML olarak International Standards Organization (ISO) tarafından standart haline getirildi. (Referans numarası: ISO8879:1986)

Bir SGML belgesi üç ana parçaadan oluşur. İlk parça, tag ile normal metni birbirlerinden ayırmak için hangi karakter setinin kullanılacağını tanımlar. İkinci parça, etiketlerin uygun olarak kullanılacağı belge tipini tanımlar. Üçüncü parça ise, belgenin asıl metnini ve işaret etiketlerini içerir. Bu üç parçanın hepsiaynı fiziksel dosya içinde olmak zorundadırlar. Bütün HTML tarayıcıları aynı SGML karakter setini ve belge tipini kabul ederler, böylece kullanıcı yalnız metin içeriğini düşünür.

Bütün HTML etiketleri "<" ve ">" işaretleri arasına yazılır. Bazıları tek olarak kullanılır, <P> gibi, bazıları ise açma-kapama olarak kullanılırlar,>B>Dikkat! >/B>gibi.

Dikkat etmeniz gereken nokta: Bütün başlama kodları "<" ve ">" işaretleri arasında, bitirme kodları da "</" ve ">" işaretleri arasında olmalıdır. Bunların eksik yazılması, sayfanın biçimsiz görünmesine neden olur

Örnek:

<TITLE> Ornek Web Sayfasi </TITLE>
<option>Seçiminizi Yapın: </option>







Aktif Sunucu Sayfaları ( ASP ) nedir ?

Microsoft’un bizlere sunduğu karşılıklı etkileşimli ( interaktif ) sayfalar yapabilmek için kullanabileceğimiz yeni bir web teknoloji dilidir. IIS 4.0 ve Personel Web Server 4.0 ile uyumlu bir dildir. Yeni sürüm olan ASP 3.0 ise hem IIS 4.0 hemde IIS 5.0 ‘a destek verebilmektedir.

ASP İçn gerekli olacak yazılımlar nelerdir ?

Windows NT : Windows NT 4.0 Option pack Yazılımındaki IIS 4.0 programını sisteminize yüklemeniz gerekir.

Windows 95 veya 98 : Personel Web Server 4.0 yazılımını kullanabilirsiniz.

Windows NT 4.0 Option pack Yazılımını

http://www.microsoft.com/ntserver/guide/whatisntop.asp

bu adresten indirebilirsiniz.

Windows 2000 Pro. : IIS 5.0 yazılımını sisteminize kurabilirsiniz.

Yardımcı Araçlar olarakta aşağıdaki Front Page , Not Pad vb. yazılımları kulllanabilrisiniz.

Veri Tabanı Sunucusu Nedir ?

Tüm verilerimizi depolamaya yarayan bir yapıdır. Veritabanında Silme / Ekleme / Güncelleme gibi işlemler yapılmaktadır.

Bu yaptığım uygulamarı nasıl yayınlarım ?

FTP Servisi Netwrok ( Ağ ) üzerinde bulunan bilgisayarların dosya transferleri için kullandıkları bir servistir.

Uygulamarınızı bir ftp serverisinde barındırarak interaktif uygulamarınızı yayınlayabilirsiniz.



Web Programcılığına giriş ( Temel )

Asp sayfaları vbscript,jscript ve html kodlarını içeren .asp uzantılı sayfalardır.

Skript ( Script ) : Yaptığınız bir web programının parçacıkları demektir.

Java Script
Visual Basic Script

Olma üzere iki tane temel skript geliştirme dili vardır. Bu diller html sayfalarına eklenirken
<script> </script> tagları arasında eklenir. Kullanılacak sktiptin dilini belirleyebilmek içinse LANGUAGE deyimi kullanılır.

Örnek :

Kod Alanı:


<html>
<head>
<title> Sayfamızın Başlığı </title>

<script language=”javascript”> Şeklinde kullanılır </script>

</head>

<body>
</body>
</html>





Kod Alanı:


<html>
<head>
<title> Sayfamızın Başlığı </title>

<script language=”vbscript”> Şeklinde kullanılır </script>

</head>

<body>
</body>
</html>




PHP Tarihçesi

PHP, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.

Günümüzde PHP4 versiyonu ardından çok daha güçlü ve çok daha çok özellikli halde PHP5 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir. Linux, Unix, Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen versiyonları mevcuttur.

PHP Nedir?
Platformdan bağımsız (Windows,Linux, Etc.) çalışabilen sunucu taraflı, Html gömülü betik dilidir. Perl, C/C++ tipinde script dilidir. Bu dillere aşina olanlar ve herhangi bir programlama dilini bilenler PHP yi fazla vakit kaybetmeden öğrenebilirler.
Oracle, Adabas D, Sybase, FilePro, mSQL, Velocis, mySQL, Informix, Solid,dBase, ODBD Unix dbm ve PostgreSQL veritabanlarıyla güvenli iletişim kurabilir ve IMAP, SNMP, NNTP , POP3 , HTTP servislerine bağlantı kurabilmektedir.
Platform olarak "Linux & Apache & mySQL" kullanılması en yaygın ve önerilendir. Siz kendi sisteminizde de sorunsuz kullanabilirsiniz.

Diğer Betik Dillerinden Farkı
--------------------------------------------------------------------------------

Php'nin diğer betik dillerinden farkı mevcuttur. Bunlar;

PHP'nin JavaScript gibi istemci tarafına hitap eden betik dillerinden en önemli tarafı sunucu tarafından yorumlanmasıdır.

PHP'de istemcinin istediği betiğin söz dizimi JavaScript'deki gibi HTML kodunun içerisinde görünmez.

PHP'nin Perl gibi betik dillerinden en önemli farkı HTML içine gömülebilmesidir.
______________
Mesaj14.02.2009, 18:34 (UTC)    
Mesaj konusu:

Braco Tek Kelime Jet Gibisin Mr. Green
______________

Ve Uzun Zamandan Sonra Geri Döndüm!
Mesaj14.02.2009, 18:34 (UTC)    
Mesaj konusu:

comeonmysite yazmış:
Braco Tek Kelime Jet Gibisin Mr. Green


ben mı Very Happy
______________
Mesaj14.02.2009, 18:36 (UTC)    
Mesaj konusu:

Başka kim olabilir Very Happy
______________

Ve Uzun Zamandan Sonra Geri Döndüm!
Mesaj14.02.2009, 18:37 (UTC)    
Mesaj konusu: PHP Eğitimi

arkadaşlar CHIP in Şubat dergisinde PHP eğitimi var isterseniz googleye chıp yazın bakın hemde full
Mesaj14.02.2009, 19:12 (UTC)    
Mesaj konusu:

Smile php'yi öğrenmek HTML gibi değil o daha çok hazır scriptler açısından önemli ama asp çok başka o çok zor Embarassed
______________
http://www.travian.com.tr/?uc=tr1_108231
Mesaj14.02.2009, 20:43 (UTC)    
Mesaj konusu:

PHP öğrenen bir kişi rahatlıkla nerdeyse tüm programlama dillerini öğrenebilir.( ASP hariç Very Happy )
______________
http://webninjasi.tr.gg
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu