Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj17.02.2009, 13:11 (UTC)    
Mesaj konusu: Baskça,Valensiyaca,Arabeşçe,Aragonca ve Goskanca dilleri

Valensiyaca

Valensiyaca İspanya'nın Valensiya bölgesinde konuşulan (valencià) tarihsel, geleneksel ve resmi dile verilen isimdir, ayrıca İspanya'nın Katalonya bölgesinde ve Balearic Adaları'nda Katalanca (català) olarak da bilinir; Andorra ülkesinde; Fransa'nın güney bölgesi Roussillon'da; ve İtalyan şehri Alghero'da da konuşulmaktadır. Valensiyaca ayrıca dilbilimciler tarafından Valensiya'nın güneyinde ve ortasında konuşulan Katalan dilinin en önemli lehçelerini tanımlamak için de kullanılır.

1982 yılında onaylanan "Valensiyaca'nın Eğitimi ve Kullanımı Kanunu'na" göre, Valensiyaca Valensiya bölgesinin dilidir ve vatandaşlarının onu bilmeye ve kullanmaya hakları vardır, hem yazı olarak hem konuşma olarak, özel veya halka açık alanlarda. Haziran 2005'te Generalitat Valenciana tarafından yapılan son ankete göre, Valensiya nüfusunun yaklaşık %94'ü anlamakta, %78'i konuşmakta ve okumakta ve yaklaşık %50'si ise yazabilmektedir.


Baskça

Baskça Basklıların konuştuğu dil. Baskça, dil bilimcileri tarafından Hint-Avrupa dilleri Avrupa'ya yayılmadan önce Avrupa'da konuşulan dillerden arta kalan biri olarak kabul edilir. Bu sebepten bu dilin dünyada konuşulan başka hiçbir dille yakından akraba olmayan çok eski bir dil olduğu düşünülür.

Bugün yaklaşık 690 000 Basklı tarafından konuşulmaktadır.

Basklar kendi dillerini Euskara olarak adlandırırlar. Baskça Avrupa’da bilinen en eski dillerden biridir ve Hint-Avrupalılar buraya gelmeden önce çok geniş bir bölgede, İspanya’dan Ural Dağlarına kadar olan bölge, konuşulmakta idi.

Baskçanın günümüzde bilinen diller ile kökensel bağı bugüne kadar tatmin edici şekilde kurulamamaktadır. Bu yönü ile Baskça izole bir dildir. Eskiden beri ve günümüzde de bazı dilbilimciler tarafından Kafkas Dilleri ile ilişkisi kurulmaya çalışılsa da (fonetik düzeyde ve sayı sisteminde bazı benzerlikle olmakla birlikte, örneğin Lazca ile), kökensel ilişkiyi kesin ispatlayacak veriler şu anda mevcut değildir.

Aragonca

Aragonca ya da Aragonés. İspanya'nın Aragona Özerk Bölgesinde yaklaşık 10,000 kişi tarafından konuşulan bir Latin dilidir. Fabla olarakda bilinir. Dil Ribagorça bölgesinde Katalanca ile etkileşimde bulunmuştur. Aragonca Bölgede İspanyolca etkisinde kaldığı için yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. İkinci dil olarak bu dili kullanan nüfus 30,000 kişidir.

Arbereşçe

Arbereşçe (Arbërisht), Arnavutça'nın Tosk lehçesinden türemiş bir dildir. İtalya'nın güney ve orta bölgelerinde yaklaşık 80,000 kişi tarafından konuşulur

Goskanca

Gaskonca Fransa 'nın Gaskonya bölgesinde konuşulan bir Latin dilidir. Yaklşık 254 bin kişi tarafından konuşulan dilin dört tane altlehçesi bulunur. 1982 yılında Béarn 'de yapılan bir ankette halkın %51'inin Gaskonca konuştuğu belirlenmiştir.
Mesaj17.02.2009, 13:17 (UTC)    
Mesaj konusu:

görüş ve düşünxelerinizi yazın lütfen ya nebilim işte deyin mesela valensiyaca diye dil duymadım çok ilginç gibi
Mesaj17.02.2009, 13:34 (UTC)    
Mesaj konusu:

isadasevgi yazmış:
görüş ve düşünxelerinizi yazın lütfen ya nebilim işte deyin mesela valensiyaca diye dil duymadım çok ilginç gibi

Flood Yapmak YASAKTIR!
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu