Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj28.02.2009, 09:16 (UTC)    
Mesaj konusu: ESNAF TEPKİLİ

ALEVİYİZ-BİZ.TR.GG BİLGİLENDİRME SERVİSİ
http://aleviyiz-biz.tr.gg

Tunceli'de susuz mezraya çamaşır makinesi Yazdır E-posta

susuzmezra.jpeg Esnaf tepkili: Beyaz eşya niye Elazığ'dan alındı?



TUNCELİ - Tunceli Valiliği’nin seçimler öncesinde parası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan sağlanarak yaptığı 5 milyon liralık beyaz eşya dağıtımında, suyu olmayan mezralarda oturanlara çamaşır makinesi verildiği ortaya çıktı. Köylüler, “Su olmadıktan sonra çamaşır makinesini ne yapalım” derken, kampanyadaki uygulamayı eleştirdiği için Tunceli Valisi Mustafa Yaman'ın hedefi olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, oda olarak hiç bir yanlış karara biat etmeyeceğini söyledi.
Sivil toplum örgütlerinin AKP'nin ‘seçim rüşveti’ olarak nitelediği 29 Mart yerel seçimleri öncesi yapılan beyaz eşya dağıtımı, tüm eleştirilere karşın Tunceli Valiliği'nce sürdürülüyor.
Tunceli Valiliği tarafından ilk Nazimiye İlçesi'ne gönderilen beyaz eşya ve ev eşyası, dağıtım yapılmadan önce Spor Salonu'nda depolandı. İlçe merkezi ve bazı köylerde oturan ailelere çek- yat ve halı dağıtımından sonra dün de Nazimiye İlçesi'ne 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve yarım metre kar altındaki Doluca Köyü ile mezraları Tokatlı ve Kürekli'de önceden belirlenen ailelere 26 fırın ve 26 çamaşır makinesi verildi. Ancak çamaşır makinesi dağıtılan Tokatlı ve Kürekli mezralarında şebeke suyunun bulunmadığı ortaya çıktı.
MEZRASINDAKİ YARDIM MANZARASI
Tokatlı Mezrası’nda çamaşır makinesi verilenlerden Kıymet Çınar, içme ve kullanma suyu ihtiyacının kuyudan bidonlarla karşıladığını, çamaşır makinesini çalıştıracak su olmadığını söyledi. Yardım yıpılırken kimsenin kendilerine gelip ihtiyaçlarının ne olduğunu sormadığını belirten Kıymet Çınar, “Bize getirip çamaşır makinesi ve fırın dağıttılar. Bu yardım yapanlardan Allah razı olsun. Ama suyumuz olmadığı için çamaşır makinesini kullanamayacağım. Su gelene kadar ambalajını açamayacağım, çamaşır makinesi bana, ben çamaşır makinesine bakacağım” dedi.
Kıymet Çınar’ın kayınpederi Hıdır Çınar da kendilerine çek- yat, fırın ve çamaşır makinesi verildiğini belirtirken “Sağolsunlar ama bunlarla sorunlarımız çözülmez. Biz yoksuluz. İş versinler, para versinler. Bu karda kışta verecekleri para ile gıda ihtiyacımızı alırdık. Ama çamaşır makinesi vermişler, evde su yok. Buna bir anlam veremedim. Yinede Allah razı olsun” dedi.
Çamaşır makinesi verilen 4 ailenin oturduğu diğer mezra Kürekli'de de içme suyu şebekesi yok. Köylüler içme ve kullanma suyunu kuyulardan taşıyor. Çamaşır makinesi alan ailelerden birinin kızı Ayten Taşkıran, “Kimse gelip bize sizin neye ihtiyacınız var diye sormadı. Çek- yat, fırın ve çamaşır makinesi verdiler. Ama çamaşır makinesini kullanamayacağız” dedi. Taşkıran ailesi de çamaşır makinesini depo olarak kullandıkları keçilere yem verdikleri yere koydu.
Kürekli Mezrası'nda çamaşır makinesi alanlardan Musa Taşkıran, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim ama medeniyetin mezraya gelmesi için önce yola ihtiyacımız var. Sonra suya ihtiyaç var. Yolumuz yok, kışın perişan oluyoruz. Suyumuz yok çamaşır makinesi gelmiş ne yapalım? Öncelikle bize yol ve su gelmesini istiyoruz” dedi.
TİCARET ODASI BAŞKANI'NDAN VALİYE YANIT
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz dün Tunceli Valiliği'nce yapılan yazılı açılamada, kendisine yönelik suçlamalara tepki gösterdi.
Başkan Yusuf Cengiz, kentte mobilyacılık yapan ve kendilerine teklif verilmeyen Mahir Çalan ve Rasim Çiçek'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Bazı esnafın Tunceli Valiliği'nin ‘Her eve beyaz eşya’ kampansı için ürün alımında kendilerine haksızlık yapıldığını söyleyerek Ticaret ve Sanayi Odası'na başvurduğunu söyleyen Cengiz, Nazimiye’de dağıtılan eşyanın sadece iki bayiden alındığını söyledi. Nazimiye’deki bayaz eşya satan mağaza bulunmadığını söyleyen Cengiz, “Alımların buradaki diğer esnafa da eşit şekilde bölüştürülmesi gerekiyordu. Bunun için Vali beyle görüşme talebinde bulunduk bizimle görüşmedi. Vali yardımcı randevu verdi onunla görüşüp şikayetimizi ilettik” dedi. Cengiz, Tunceli Valiliği'nin kendisiyle ilgili suçlamasına yanıt verirken şunları söyledi:
“Sayın Valimiz şahsıma işgal ettiğim makamı şahsi menfaatim için kullandığımı belirtmiştir. Ben o makama Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerinin yüzde 70'inin oyu ile seçildim. Hiç bir ücret almamaktayım. 9 yıldır da meclis üyeliği görevini yürütmekteydim. Üyelerimizin hakkını savunmak ve hakkaniyetli dağıtımın yapılmasını dile getirmekle projenin hangi kısmını maniple ettiğimi merak ediyorum. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak yapılan hiç bir yanlış karara biat etmeyeceğim ve kendi üyelerimin menfaatini gözeteceğim bilinmelidir.”
Tunceli'de mobilyacılık yapan Mahir Çalan, kentte iki mağazası bulunduğunu ancak kendisinden ürün alımı için hiç teklifte bulunulmadığını söyledi. Çalan, “Ben Vali Yardımcısı ile gidip görüştüm. Bana ‘Seni ilgilendirmez. Biz istediğimiz yerden alırız’ dedi. Benim ne yapmam lazım? Ben şu anda 5 sene daha iş yapamam ya kapatmam lazım yada bırakıp gitmem lazım” dedi. Esnaf Rasim Çiçek de “Bizden de birkaç parça alınsaydı, itiraz etmezdik. Seviyoruz böyle yardımları, garibanlara yardım edilmesini ama biz de garibanız” diye konuştu.

Radikal
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu