Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj15.04.2009, 11:35 (UTC)    
Mesaj konusu: DENGELİ BESLEN SAĞLIKLI KAL

http://www.*********.com/

Beslenme, tüm canlıların en temel gereksinimlerinden biridir ve gıda ile sağlık arasındaki köprüdür.

İnsanlar iyi beslenmedikleri zaman büyüyemezler, sağlıklarını sürdüremezler, mutlu ve başarılı bir yaşama ulaşamazlar ve üreyip kendilerinden sonraki kuşaklan dünyaya getiremezler. Nitekim, kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık bir ay süresince hiç gıda alınmaması ölümle sonuçlanır.

Yetersiz beslenmenin tersine aşırı beslenme, yani gereğinden fazla gıda tüketimi de özellikle çağımızın yaygın hastalıkları olarak bilinen şişmanlık, kalp hastalığı, kanser, şeker hastalığı gibi önemli sağlık sorunlarına ve sonuçta ölümlere yol açmaktadır.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmek herkesin ideali olduğu halde, bunu gerçekleştirebilmek için, ozan düşünürümüz Yunus Emre'nin "ilim kendini bilmektir" sözünde olduğu gibi bireyin önce kendi vücudunu çok iyi tanıması ve kendisini beslenme ve sağlık konusunda eğitmesi gerekmektedir. Ailemizden bize geçen kalıtsal özelliklerimizi, genlerimizi ve çevremizi kendimizin kontrol etmesi her zaman mümkün olmasa da, bilinçli bir beslenmeyle daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama adımımızı atabiliriz.

Sağlıklı Yaşam Ne Demektir?

Sağlıklı yaşam, kişilerin ciddi ve tedavisi zor hastalıklara yakalanmadan, hem bedensel hem de ruhsal yönlerden üstün durumda, uzun yıllar zevk alarak yaşamlarını sürdürmeleri demektir. Birey olarak sağlıklı bir yaşam amacımız olmalıdır.

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde kalıtım, çevresel etmenler, gelir düzeyi, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıkları etkili olmaktadır.

Çok küçük yaşlardan başlayarak oluşan beslenme alışkanlıkları kişilerin sağlığını belirleyen en önemli etmenlerden biridir. Ancak, sağlıklı yaşam için yalnızca sağlığa yararlı gıdaların tüketilmesi yeterli değildir. İyi beslenmenin yanısıra aktif olmak, egzersiz yapmak, sigara, aşırı alkol ve stresten uzak bir yaşam sürdürmek sağlıklı olmanın ön koşullarındandır.

Sağlıklı bir yaşamınız olup olmadığını belirlemek için önce kendinize şu soruları sormalısınız:

Sağlıklı besleniyor muyum?
Vücudumu sürekli işler durumda tutuyor muyum, yani hareketli miyim ve belirli egzersizleri yapmaya zaman ayırıyor muyum?
Stres yönetimini biliyor muyum, yani kendime fiziksel (çevre, hava, gürültü kirliliği de stres örneklendir) ve psikolojik olarak aşırı stres yükleyebileceğim durumlardan kaçınabiliyor muyum ya da stresimi azaltma yeteneğim var mı?
Ailemde bazı hastalıklar sık görülüyor mu? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlara göre sağlığınızı belirleyen etmenlerden hangisini düzeltmeniz ve hangi konuda daha çok bilgi edinmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
Beslenme Ne Demektir?

Beslenme büyümek, vücut işlemlerini gerçekleştirmek, yaşamı sağlıklı ve mutlu olarak sürdürebilmek amacıyla vücudun alınan gıdalardan yararlanmasıdır.

Besin Öğesi Nedir?

Besin öğeleri, yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıdalarda bulunan,bir kısmı yapay olarak da üretilebilen, insanların yaşamsal işlevleri için gereksinim duyduğu kimyasal maddelerdir.

Bu kimyasal maddeleri teker teker saydığımız zaman insanların kırkın üzerinde besin öğesine gereksinim duyduğunu görürüz.

Besin öğelerini başlıca altı grupta sıralayabiliriz:

Proteinler
Yağlar
Mineraller
Karbonhidratlar
Vitaminler
Su
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için insanın gereksinim duyduğu bu besin öğelerinin tümünün günlük diyetimizde bulunması gerekir.

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenmeyi dört ana kavramla açıklayabiliriz:

Dengeli beslenmek
Çeşitli gıdaları yemek
Gıdaları kararınca tüketmek
Sağlığa zararlı gıdalardan kaçınmak
Dengeli Beslenmek

Her bir gıdanın besleyici özellikleri birbirinden farklı olduğu için hepsinden ayrı ayrı yararlanmamız gerekir. Hiçbir gıda, hatta mükemmele en yakın sayılan anne sütü bile, insanların gereksinim duyduğu tüm besin öğelerini karşılayamaz. Bebekler, besin öğelerinin çoğu vücutlarında depolanmış olarak doğduklarından 4 ile 6 aya kadar anne sütüyle beslenebilirler. Daha sonra anne sütünün yanısıra ek gıdalara başlamak gerekir. Demek ki, insanoğlu sağlığını sürdürebilmek için çok küçük yaşlardan itibaren çeşitli gıdalara gereksinim duymaktadır.

http://www.*****.com/


En son htmlmakan tarafından 15.04.2009 12:06:24 tarihinde değiştirildi, toplam 2 kere değiştirildi
Mesaj15.04.2009, 12:07 (UTC)    
Mesaj konusu:

sürekli başka site reklamı yapmak ve serbest bölgeye başlık açmaktan BAN
______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu