Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj22.04.2009, 22:30 (UTC)    
Mesaj konusu: Flash Banner Hazırlama Teknikleri

Bir yerlerden başlamak gerekir... Öncelikle, banner nedir? Bir web sitesinin büyük kitlelere ulaşabilmesi için en etkili yollardan biri banner reklamlarıdır. Flash ile yaygınlaşan banner reklamları biz flasherlar için büyük bir avantaj sağladı.

Banner kazandırır mı? Bannerı promosyonlaştıran kişi ya da firmalar olsa dahi sadece banner tasarımı üzerine kurulmuş dev firmalar olduğunu unutmamak gerekir. Kazanç işin sürekliliği ile bağlantılıdır. Bir firma size web sitesini yaptırır ve siz bu firmaya geçen emeğinizin karşılığını alırsınız. Fakat bir firmanın banner reklamları işini aldığınızda (Örneğin İstikbal Mobilya) her yeni ürününde Mynet, Milliyet gibi tekil kullanıcı hiti yüksek web sitelerine verilmek üzere 10-15 banner tasarlarsınız. Bu bannerlar standart ya da özgün ölçülerde olur ve işin en güzel yanı tek bir ürün, tek bir konsept üzerinden gider. Yani siz bir konsept hazırlarsınız ve tek bir ölçüden bannerınızı tamamlarsınız. Kalan 9 banner'ın ise sadece ölçülerini değiştirirsiniz. Sonuç olarak 10 banner hazırlamış olursunuz.

Çalıştığınız firmanın tarzını tanıdıktan sonra firma size verdiği işlerde süreklilik sağlar. Bu durumda banner reklamcılığı kazançlı bir iştir. Ehh müşteri bulmak da sizin çevrenize kalmış.

Banner ölçülerine geçmeden önce önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum: Bannerların boyutları mümkün olduğu kadar düşük olmalıdır. Bunun nedeni, Mynet ve benzeri web sitelerinin, 20 kb üstü banner kabul etmemesi, etse dahi bunun için ekstra ücret talep ediyor olmasıdır. Gerekçeleri ise sitelerinin fazla hit alması ve bannerların site trafiğine etkisidir.

Banner çeşitleri ve ölçüleri:

Skyscraper: 120 x 600 piksel
Wide Skyscraper: 160 x 600 piksel
Rectangle: 180 x 150 piksel
Medium Rectangle: 300 x 250 piksel
Large Rectangle: 336 x 280 piksel
Vertical Rectangle: 240 x 400 piksel
Square pop-up: 250 x 250 piksel

IAB, 392 x 72 piksel boyutundaki bannerı çok sık kullanılmadığından dolayı tavsiye edilen boyutlar listesinden çıkardı.

Yukarıda sıraladığım banner ölçüleri sadece tavsiye edilen ve tercih edilen ölçülerdir. Karşılaştığınız web sitesinin yapısından dolayı sıklıkla bu ölçülerin dışına çıkmak durumunda kalabilirsiniz.

Banner reklamcılığında amaç en kısa sürede en iyi şekilde anlatılmak istenileni anlatabilmektir. Büyük web sitelerinde yayınlanacak bannerlar için maksimum FPS ya da maksimum saniye belirtilir. Örneğin, bir bannerın 10 saniyeyi geçmeyecek şekilde hazırlanması istenilebilir.

Banner hazırlama teknikleri:

Burada kendi tekniklerimden işinize yaracağını düşündüğüklerimi anlatacağım.

- Ease, özelliği "motion tween" ile birlikte geçişlerinizde vazgeçilmeziniz olmalıdır.

Flash'ı açalım ve "CTRL + J" komutu ile 250x250 px boyutunda bir sayfa yaratalım. Sonra sahnenin bir kenarına rengi ya da boyutu önemli olmayan bir kutu çizelim. Properties panelini açıp,

Kod:
W=150 H=20
X=50 Y=200


şeklinde ölçülendirelim ve konumlandıralım. Sahnedeki objemizi seçerek F8 ile movie clip haline getirelim. Yarattığımız "Movie Clip"imiz şu an 1. frame'de. 10. frame'e gelerek F6'ya basalım. 1. frame ile 10. frame arasında sert bir geçişimiz oldu. 10. framede sahnedeki objenin y değerini 100 yapalım ( y=100 ). Sahne ortalarına yaklaşmış olmalı. Ve şimdi de 1. frame ile 10. frame arasına motion tween verelim. Entera bastığınızda 1. frame'den 10. frame'e bir geçiş göreceksiniz. Ancak benim burada vurgulamak istediğim bu geçiş değil, bu geçişin yumuşaklığı ve diğer özelliklerdir. Şimdi 1. frame'e gelelim ve 1.frame seçiliyken properties panelini açarak Ease değerini 0 dan 100 e yükseltelim. Tekrar entera bastığınızda objenin aynı şekilde çıkış yaptığını fakat 10. frame'se gelişinde frenlediğini göreceksiniz. Frenli duruşlar her zaman daha hoş bir hava katar çalışmalarınıza.

Aynı çalışma üzerinden gidiyorum...

1. frame'de sahne üzerindeki "Movie Clip"inize tıklayarak properties panelinden alpha değerini 0 yapalım. 10. frame'deki Clip'in y değerini ise 130 yapalım. "CTRL + J" kısayolunu kullanarak Frame Rate ( Frame Hızı )ini 15'e yükseltelim. 10.frame seçiliyken F9 diyerek açılan Action Script paneline stop(); komutu ekleyelim. Şimdi çalışmayı test ediniz.

Animasyonda görsel değerin 0 olmasına rağmen bir duruş, bir tarz yaratmış olduk. Bu tür uygulamaları gerek firma ürünlerinde, gerek yazı metinlerinde (Örneğin, bir metin gelirken diğerinin gidişi) şeklinde kullanmanız mümkün...

Sağda solda sıklıkla karşılaştığımız dev gibi büyüyen yazılar ve rahatsız edici çalışmalardan bu çalışmayı farklı kılan esnekliğidir.

Bu teknik ile hazırladığım 250x250 px ölçülerinde bir banner göstereyim size. Aşağıda kaynak dosya olarak linkte yer alan banner, Mynet.com ana sayfasında 3 gün yayında kaldı. Bu bannerda size anlattığım tekniğin dışında bir işlem yapmış değilim. Sadece bir telefonun birden fazla açıdan fotoğrafını çekerek, rotate özelliği ile telefonu döndürdüm o kadar...

Bannerlarda daha çok stop ve play komutları kullanılır. Ancak işinize yaracağını düşündüğüm zaman ayarlı stop(); kodunu kullanmanızı öneririm.

Kod:
stop();
function ilerle():Void {
gotoAndPlay(2); // hangi frame gitmesini istiyorsanız...
clearInterval(zaman);
}

kac_saniye_beklesin = 5; // bekleme süresini ayarlamak için
zaman = setInterval(ilerle, 1000*kac_saniye_beklesin);


www.interturko.tr.gg
______________
Mesaj23.04.2009, 12:55 (UTC)    
Mesaj konusu:

Paylasim İçin Teşekkürler.!!!


Arrow Reklam Yapmasaydın Daha İyi Olurdu..
Mesaj29.04.2009, 18:36 (UTC)    
Mesaj konusu: çok beyendim...

gerçekten çok güzel bir paylaşım...
Mesaj29.04.2009, 18:38 (UTC)    
Mesaj konusu: baya beyendim harika bi paylaşım...

baya beyendim harika bi paylaşım...
Mesaj29.04.2009, 18:41 (UTC)    
Mesaj konusu: çok yararlı bir paylaşım hazırlamışsınız...

bizim gibi gençler için çok yararlı bir paylaşım
Mesaj29.04.2009, 18:42 (UTC)    
Mesaj konusu: çok tşkrler

çok yararlı
Mesaj29.04.2009, 18:43 (UTC)    
Mesaj konusu: aynen arkadaşlara katılıyorum

gerçekten mükemmel
Mesaj29.04.2009, 18:45 (UTC)    
Mesaj konusu: hepinize katılıyorum

güzel paylaşım
Mesaj29.04.2009, 18:46 (UTC)    
Mesaj konusu: idare eder

ama güzell
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu