Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj02.07.2009, 08:45 (UTC)    
Mesaj konusu: Dilimizin Resmiyeti

Arkadaşlar.

Gençliğimize, Atatürkçülüğümüze, Türklüğümüze uygun başlıklar açmamız adına bir başlıkla başlıyorum...

Dilimizin Değiştirilemez Olmasının Açıklaması

TÜRK DİL KURUMU
BİLİM KURULUNUN KAMUOYUNA DUYURUSU

Son günlerde 1982 Anayasası'nda yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili olarak Anayasanın "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir" biçimindeki 3. maddesinin de gündeme getirildiği ve özellikle bu maddede geçen "Dili Türkçedir" hükmünde değişiklikler yapılması üzerinde durulduğu görülmüştür.

Bu konuda Türk Dil Kurumu, kuruluş yasasının verdiği sorumluluğa dayanarak aşağıdaki görüşleri kamuoyuna iletmeyi anayasal bir görev saymaktadır.

Anayasanın 4. maddesi; 1., 2. ve 3. maddelerinin "değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" hükmünü içermektedir.

Bu 4. madde, sözü geçen ilk üç maddenin millî varlığımız açısından taşıdığı değerin altını çizmektedir.

Görüşümüze göre, 3. madde bir bütün olarak değerlendirilmek zorundadır. 3. maddenin "Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" hükmünü taşıyan bölümü "Dili Türkçedir" hükmü ile bütünleşmektedir; çünkü ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü sağlayan temel öğe dildir. Nitekim Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk de, bu gerçeği en açık bir şekilde dile getirmiştir:

"Türk milleti demek Türk dili demektir. Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkının, an'anelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olduğunu görüyor. Türk dili
Türk milletinin kalbidir, zihnidir."

Bu durum karşısında sözü geçen maddede değişiklik yapılmasının, maddenin bütünlüğüne ve özüne ters düşeceği inancındayız.

Türk dili konusundaki sorumluluğumuzun gereği olan duyarlılıkla kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Ankara, 25 Mayıs 2001
Türk Dil Kurumu
Bilim Kurulu


Arkadaşlar...

Dilimiz hakkında kısa ve özet şeklinde güzel yazıları burada paylaşabiliriz. Haydi arkadaşlar dilimize sahip çıkalım. Atatürk' ün, Şehitlerimizin, Ellerinde kanlı bebeklerle harbe giden analarımızın bıraktığı ülkeyi, dilimizi koruyalım arkadaşlar.
______________
Sitemizde Sınırsız ve Karşılıksız Link Ağı Bulunmaktadır.
Katılmak ve Ayrıntılı Bilgi İçin www.herkeseyarar.tr.gg
Mesaj02.07.2009, 08:47 (UTC)    
Mesaj konusu:

Teşekkürler bu ince düşüncen için. Biz anlatamadık inşallah seni dinlerler Laughing
______________
Google Play Developer
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu