Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj11.10.2009, 23:21 (UTC)    
Mesaj konusu: Tatbikat Krizinin Arka Perdesi [Haber]

Tatbikat Krizinin Arka Perdesi

Gazze operasyonu nedeniyle bozulan Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir sorun yaşanıyor. Türkiye’nin, bu hafta için planlanan “Anadolu Kartalı” tatbikatını iptal etmesi, iki ülke arasındaki “gerginliklerin devam ettiğinin yeni bir işareti” olarak yorumlandı. İsrailli askeri yetkililer de, “Türkiye, tatbikatı, ABD’nin, İsrail’in dışlanması halinde katılmayacağını söylemesi üzerine, iptal ettiği”ni de öne sürdüler.

Türkiye’nin, ABD, İtalya ve diğer NATO güçlerinin de katılması öngörülen “Anadolu Kartalı” tatbikatını iptal etmesi İsrail’de yankı buldu. İsrailli medya, Türkiye’nin kararını “Ankara ile İsrail arasındaki gerginliklerin sürdüğünü yeni bir işareti” olarak algıladı.

Yediot gazetesince yayımlanan habere göre, İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Amit Zarouk tatbikatın iptal edildiğini doğrularken kararın, sadece bu defa için mi, yada sonraki yıllar için de geçerli olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Habere göre, İsrailli askeri yetkililer de, “Türkiye’nin, tatbikatı, ABD’nin İsrail’in dışlanması halinde katılmayacağını söylemesi üzerine iptal ettiği”ni öne sürdüler.

Bu arada, Jerusalem Post’a konuşan İsrailli askeri yetkililer ise, Türkiye’nin “Anadolu Kartalı”nın iptal edildiğini, İsrail’e geçen hafta bildirdiğini belirttiler. Aynı yetkililer, Türkiye’nin, gerekçe olarak da İsrail’in, tatbikata göndereceği uçakların, “Gazze Operasyonu sırasında Hamas hedeflerini bombalamış olması olasılığını” gösterdiğini de kaydettiler.

Gazede, “Anadolu Kartalı” ilk olarak Türkiye, İsrail ve ABD’nin katılımıyla 2001 yılında icra edildiğini, İsrail’in tatbikatta son olarak Eylül 2008’de yer aldığı ancak İsrailli uçakların, iki ülke arasında yükselen gerginlikler nedeniyle Gazze operasyonundan bu yana Türkiye’de uçmadığını kaydetti.

Öte yandan, Jerusalem Post, geçen Haziran ayında gerçekleştirilen “Anadolu Kartalı” tatbikatında İsrail’in bulunmamasının Türkiye’de yankı yarattığını, bunun üzerine İsrail silahlı kuvvetlerinin, Ekim’deki tatbikata katılacaklarını söylediklerini anımsattı.
______________


En son konia tarafından 13.10.2009 14:11:13 tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Mesaj12.10.2009, 14:22 (UTC)    
Mesaj konusu:

YORUMLARINIZI BEKLİYORUM ARKADAŞLAR DUYARSIZ KALMAYALIM LÜTFEN
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu