Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj08.11.2009, 17:30 (UTC)    
Mesaj konusu: Karikatür Ve Çizgi Roman Derslerimiz Başlıyor..!

Karikatür ve çizgi roman, hayata farklı bir pencereden bakan birer sanat. Karikatür ve çizgi romanda çizgiler dile gelir. Her iki sanat da çizgilerin diliyle konuşur. Karikatür ve çizgi romana meraklı ama bugüne dek yeteneğini keşfedemeyenlere bir fırsatı vermek istiyoruz. Sitemizde yayınlanacak karikatür çizim dersleri ile karikatür ve çizgi romana meraklı herkesi derslerimize bekliyoruz.

Karikatür de resimdir çizgiroman da. Ele aldıkları hayatın farklılıklarını somut bir hale getirmektir. Karikatürde komik veya iğneleyici olmak, abartmak ve çarpıtmak göze çarpar. Edebiyatla doğrudan ilişkilidir. Çizildiği ve yazıldığı dilin inceliklerini kullanır. Karikatür ve çizgi roman, basında önemli bir yer edinmiştir. Karikatürler gazete sayfalarını süslerken, çizgi romanlar da dergilerde boy gösterir. Hatta tüm dünyada bu amaçla düzenli olarak yayınlanan dergi ve gazeteler mevcuttur.

Karikatür ismi, İtalyanca “yüklemek veya sorumlu tutmak” anlamına gelen caricare- sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük ilk kez, İngiliz doktor Sir Thomas Browne'un 1716 yılında yayımladığı Christian Morals adlı kitapta geçer. Karikatür, “anlam yüklenmiş resim” anlamına gelmektedir. Kimi çevrelerce karikatürist olarak da kabul edilen ve birçok çizgi filme de imza atan Walt Disney, yaptığı en zor şeyin, insan gibi davranacak bir hayvana vereceği en uygun karikatür ifadesinin nasıl olacağını bulmak olduğunu söyler.

Dünyada yayımlanan ilk karikatür kitabı İngiltere'de basılan ve Mary Darly'nin A Book of Caricaturas (1762) adını verdiği eserdir.

Günümüzde karikatür, bilgisayar ve tasarım yazılımlarının yaygın oluşu nedeniyle kimi zaman bilgisayar ortamında çizilmekte. Bunun için geliştirilen birçok yazılım bulunmakta. İlerleyen derslerimizde bu yazılımlar hakkında da bilgi vereceğimizi şimdiden müjdeleyelim.

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden çerçeveli resimlerin kullanıldığı bir sanat türüdür. Yirminci yüzyıl sanatı olarak doğmuştur. Edebiyat ve resmin birleşiminden daha öteye giderek kendi kurgu, anlatım ve görsel biçimini yaratmıştır. Çizgi romanın ilk örneği olarak genellikle Richard Fenton Outcalt'in "The Yellow Kid(Sarı Çocuk)" (1896) gazete bandı gösterilir. Daha önce yazılı basında yer alan bazı denemelerden Yellow Kid'i ayıran özelliği, devamlı bir karakter olarak bantta görülen küçük çocuk etrafında gelişen anlatıda ilk defa çizim içine yerleştirilmiş yazıların yer almasıydı ki bunlar yazı balonlarının atasıydı. Yirminci yüzyıl başlarında Amerika gazetelerine üretilen ve bu gazete rekabetinin önemli bir öğesi haline gelen çizgi-bantlar daha sonra dergi formatında toplanarak yeniden basılmaya ve dağıtılmaya başlandı. Bu çizgi roman dergiciliğinin başlangıcı oldu. Zamanla gazete için üretilen stokların talebi karşılamaması sebebiyle dergiler için özgün üretim ve çizgi roman yayımcısı firmaların oluşumu tetikledi.

Bu kadar genel bilgiden sonra önümüzdeki günlerde karikatür ve çizgi roman derslerimize başlayabiliriz.

İlk dersimiz, kafa çizimi üzerine olacaktır. Çizimlerimizi video derslerle de desteklemek düşüncesindeyiz.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu