Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj28.12.2009, 14:39 (UTC)    
Mesaj konusu: Türkçe habere hayır

Bulgaristan'da internet üzerinden yapılan bir kamuoyu anketinden, televizyonda Türkçe haber bültenine "hayır" yanıtı çıktı.

"News.bg" adlı haber ağırlıklı yayın yapan internet sitesinin anketine katılan 30 bin 738 kişinin yüzde 52.75'i, Bulgaristan Ulusal Televizyon Kanalı BNT'de halen yayımlanmakta olan Türkçe haber bültenine karşı çıktı.

İnternet kullanıcıları arasında büyük ilgi gören ankette "hayır" yanıtı verenlerin büyük bölümü gerekçe olarak ülkedeki resmi dilin yalnızca Bulgarca olmasını gösterdi. Türkçe haberlere karşı çıkanların yüzde 9,65'i "Türkiye'de Bulgarca haberler yok" gerekçesini kullanırken, yüzde 0,85'i tüm azınlıkların bu haber bültenini örnek alarak kendi ana dillerinde yayın talep edebileceklerini ileri sürdü.

Araştırmaya katılanların yüzde 2,72'si ise Türkçe haberlerin yeterince izlenmediğini, düşük reytingi göz önüne alınınca yayınına gerek bulunmadığını iddia etti.

Öte yandan News.bg'nin anketinde Türkçe haberleri destekleyen yüzde 47,25 oranındaki katılımcının büyük bölümü, Bulgaristan'ın demokratik ve insan haklarına saygılı bir devlet olduğunu savundu. Demokrasi savunucusu "evet"çilerin oranı yüzde 69. "Evet" diyenlerin yüzde 15.4'ü ise Tükçe haberlerin yerinin yerel medya olduğunu belirtti.

REFERANDUM İSTEMİŞLERDİ

News.bg'ye Türkçe haber bülteni konusunda anket yapma fikrini, ATAKA partisinin ortaya attığı referandum önerisi verdi.

ATAKA'nın geçen haftalarda ortaya attığı referandum isteği önce, iktidardaki GERB (Arma) partisi lideri Başbakan Boyko Borisov tarafından da desteklendi. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH-DPS) yanı sıra diğer muhalefet partilerinin gösterdiği sert tepki üzerine Borisov yanlış düşündüğünü kabul ederek geri adım attı.

ATAKA tarafından izleme oranında düşme olduğu için "gereksiz harcama" olarak gösterilen 10 dakikalık Türkçe haberlerle ilgili bir referandumun maliyetinin ise 10 milyon avro civarında olacağı bildirilmişti.

Resmi rakamlara göre ülkede Türkçe haber bültenini yaklaşık 60 bin kişi izliyor.

Kaynak: bilisimhatti.net
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu