Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj26.03.2010, 14:39 (UTC)    
Mesaj konusu: İlk uçağımızı ürettik[Haber]

İlk uçağımızı ürettik; motoru başkalarının tabiki...

MSB, ilk kez Türkiye'de üretilen eğitim uçağının yakında hizmete gireceğini duyurdu.

Türkiye'de ilk kez üretilen eğitim uçağının motoru ithal çıktı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Hürkuş” adı verilen pilotlu eğitim uçağının yakında uçurulacağını kaydederek, “Yakında umut ediyoruz Hürkuş’u uçuracağız. Pilotlu bir uçak. Bütün dizaynı, tamamı, her şeyi yerlidir. Motor hariç tabii. Bu eğitim uçağı ama savaş uçağı olarak da kullanılabilir. Ama asıl maksadı eğitim uçağı. İlk defa bir uçak üretmiş oluyoruz” dedi.

TAI’nın eğitim uçağı olarak tasarlayıp, sitesinde illüstürasyonlarını yayınladığı Hürkuş’a, düşman uçağı düşüren ilk Türk tayyereci olan Vecihi Hürkuş anısına bu isim verildi. Gönül, TUSAŞ’ta üretilen insansız hava aracının da 1 Nisan’da imalattan çıkacağını ve sonbaharda uçacağını söyledi.

Gönül, insansız uçakla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bu, büyük yerli araçtır. Miniler zaten 2 yıldır uçuyor. Sayısı 100’e yaklaştı. İhaleyi yaptık, iki firma girdi. Sinop’ta denendiler. Kalekalıp-Baykar Firması kazandı. 1 Nisan’da imalattan çıkacak olan, büyük tip 1600 beygir gücünde. Bunlar havada daha çok kalıyor, daha yüksek mesafede kalabiliyor, daha uzun mesafeye gidebiliyor. Kendi imalatımız bu. Üretim yerinden çıkacak ama uçmayacak. Testlere tabi tutulması lazım. Ama ilk kez Türkiye’de böyle büyük bir pilotsuz uçak yapılmış olacak.”
______________
Mesaj26.03.2010, 14:41 (UTC)    
Mesaj konusu:

Yanılmıyosam Telefonumuzda çıktı ama yabancı bir firma ile anlaşılmış %50 türk yapımı hatta üzerinde madein turkey yazıyor...

Nese inş.. uçak motoruda üretcez

______________

rankend on deviantART
Taklitlerden sakının : rankend forumexe hesabı özenti taklittir.
Mesaj26.03.2010, 14:49 (UTC)    
Mesaj konusu:

Mesaj26.03.2010, 15:43 (UTC)    
Mesaj konusu:

İlk değil Smile

Alıntı:
Türkiye'nin ilk uçak fabrikasının öyküsü...

Cumhuriyetimizin yaşayan en eski öğretmen pilotu Mehmet Kum, ilk uçak fabrikasının kuruluş öyküsünü ve yerli uçak sanayimizin niçin gelişemediğini katıldığı bir programda anlattı.

Nuri Demirağ, aslında demiryolu müteahhidi olarak adını duyurur. Bu nedenle soyadı Atatürk tarafından “Demirağ” olarak verilir. Türkiye’de 1926 yılında Atatürk’ün kurduğu Türk Hava Kurumu ile havacılıkta bir atılım yapılmaya çalışılır. Bu dönemde halktan da para toplanarak 300 adet uçak alınarak devlete bağışlanmasına karar verilir. Ülkenin zenginlerinden de para istenir. Bunlardan biri de Nuri Demirağ’dır.

Ancak Demirağ, “Dışarıdan uçak almak doğru değildir, en son modellerini ve yedek malzemeleri vermezler” diyerek buna karşı çıkar. Demirağ, havacılık sanayinin Türkiye’de kurulması, kendi mühendislerini yetiştirmesi taraftarıdır. Hemen harekete geçer ve Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını bugünkü Beşiktaş Askeri Müzesi’nin yanındaki alanda kurar. Ardından Yeşilköy’de Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu araziyi satın alarak ikinci fabrikayı inşa eder. Demirağ, 2 farklı modelde uçak üretir, Türk Hava Kurumu’ndan (THK) sipariş bile alır. Ancak uçaklardan ilki teslim sırasında düşer ve THK siparişlerini iptal eder. Böylece Türkiye’nin havacılık macerasının bitişi, Nuri Demirağ için de zorlu yılların başlangıcı olur.


Bu kısmını netten aldım.Devamında da başarılı uçaklar üretiliyor, hatta hollanda Türkiye'ye uçak siparişi bile veriyor ama Atatürk'ün ölümünden bir yıl sonra fabrika chp tarafından kapatılıyor.Gerekçe: Türkler uçak filan yapamaz...
______________
Mesaj26.03.2010, 21:42 (UTC)    
Mesaj konusu:

Hatta Devrim Arabaları filminde bu hikaye anlatılmıştı... Wink
______________

Mesaj27.03.2010, 08:02 (UTC)    
Mesaj konusu:

rankend yazmış:
Yanılmıyosam Telefonumuzda çıktı ama yabancı bir firma ile anlaşılmış %50 türk yapımı hatta üzerinde madein turkey yazıyor...

Nese inş.. uçak motoruda üretcez
Okudğun siteyi hatırlıyomusun ?
Mesaj27.03.2010, 10:24 (UTC)    
Mesaj konusu:

genisoyuun yazmış:
Hatta Devrim Arabaları filminde bu hikaye anlatılmıştı... Wink

evet çok trajikomik bir hikaye
______________
Mesaj27.03.2010, 11:47 (UTC)    
Mesaj konusu:

hayırlı olsun..
Mesaj27.03.2010, 13:26 (UTC)    
Mesaj konusu:

Evet bende oradan biliyorum bu arada telefon meselesi tvde haberlerde filanda verildi..
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu