Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj21.06.2008, 18:58 (UTC)    
Mesaj konusu: Bilgisayar Nedir ?

. BİLGİSAYAR NEDİR?

Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik ve mantıksal işlemleri yapabilen, ayrıca yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen elektronik bir aygıttır. Bilgisayar bu işlemleri yaparken temel işlemler olarak; veriler girilir, işlenir, depolanır ve çıktısı alınır.





Elektronik bir aygıt olması, bilgisayarların bir programa göre çalışması ve işlemleri yürütmesi gibi temel özelliklerin yanı sıra günümüzde multimedya (çoklu ortam) gibi görsel ve işitsel anlamda çok daha fazla yetenekleri olan bir bileşik aygıt haline gelmiştir. Örneğin kişisel bilgisayarınızla film izlemek, chat yapmak, resim yapmak, müzik yapmak, ofis işlemlerini yapmak, hatta alışveriş yapmak bile normal bir işlem haline gelmiştir.

A. BİLGİSAYAR SİSTEMİ
Bir bilgisayar sistemini çalışma sistemi bakımından giriş, işlem, çıktı gibi alt sistemlere ayırabiliriz. Bunun dışında bir bilgisayar sistemini donanım ve yazılım sistemi olarak da ikiye ayırmamız mümkündür.

Donanım (Hardware) ve Yazılım (Software)
Bir bilgisayar sistemi, donanım adı verilen elektronik bileşenlerden oluşur. Genel tanımıyla donanım, bilgisayarın dokunabildiğimiz bütün parçalarıdır. Yazılım ise, donanıma yaşam veren işletim sistemleri ve uygulama yazılımlarının bütünüdür.

Donanım: Bilgisayar donanımı (hardware): Bilgisayarların fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Elle tutulabilirler. Ekran, klavye, Sabit disk (hard disk), fare, yazıcı, bellek birimi, mikroişlemci, tarayıcı gibi bileşenler donanımdır.
Yazılım: Bilgisayar yazılımı (software): Donanımı kullanmak için gerekli programlardır. Bilgisayarın nasıl çalışacağını bildirirler. Elle tutulamazlar. Belirli bir işlemi yapmak üzere bilgisayarda çalışırlar.
Bilgisayar yazılımı iki ana bölüme ayrılır: Sistem programları ve uygulama programları. Sistem programları, işletim sistemi ve diğer destek programlarıdır. Örneğin Windows işletim sistemi bir sistem yazılımıdır. Uygulama programlarına örnek olarak ise bir ticari programı gösterebiliriz. Paket programlar faturanın kesilmesi gibi kullanıcı için bir işlemin yapılmasını sağlar.

Girdi (Input), İşlem (Process) ve Çıktı (Output)

Bilgisayar veriyi alıp, program adı verilen bir dizi komut (yazılım) doğrultusunda işleyerek bilgiyi oluşturan elektronik bir aygıttır. Bilgisayara girdiğiniz veriye girdi adı verilir. Bilgisayar tarafından işlenerek oluşturulan bilgiye de çıktı adı verilir.
Giriş: Kullanıcı tarafından ya da bilgisayar tarafından sağlanan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafından toplanır.
İşlem: Gereken verilere göre, programın yetenekleri ölçüsünde yapılan işlemlerdir. Bu süreç oldukça karmaşıktır. Çünkü işlemler sırasında bellek hizmetleri ve diğer bileşenlerle uyum içinde çalışmak gibi birçok işlem gerekir.
Bellek: Verilerin saklandığı yerdir. Giriş yapılan veriler, işlenen veriler bellekte saklanır.
Çıkış: Bilgisayar tarafından üretilen rapor, belgeler. İşlenmiş sonuçların yazılı olarak ekrandan veya diğer çıkış birimlerinden çıkarılmasıdır.
Kaynak: Murat Kuzu
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu