ODTÜ’lü araştırmacılar pencere camları arasına yerleştirilmiş güneş pilleri ile elektrik enerjisi üreten Türkiye’nin ilk güneş paneli prototipini üretti.
ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, ODTÜ’deki araştırmacı ekibi ile yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi. Turan, güneşin her yıl dünyaya 120 bin TerraWh enerji gönderdiğini, bu miktarın bugün dünyada harcanan yıllık enerjinin binlerce katı olduğunu ifade etti. Turan, “İnsanlığın ihtiyacı olan enerjinin tamamından çok daha fazlasını güneş cömertçe sağladığı halde bu enerjinin çok küçük bir bölümü kullanılmaktadır” diye konuştu.
İklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımının en önemli nedeninin fosil yakıtların kullanımı olduğunu anlatan Turan, bu nedenle son yıllarda güneş enerjisi kullanımının büyük bir önem kazandığını vurguladı.
Güneş enerjisi teknolojilerinin, güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çevirdiğini ve bu esnada çevreyi de kirletmediğini dile getiren Turan, dünyanın her yerinde, özellikle yoksul güney ülkelerinde bol olan güneş enerjisinin, insanlığın ve dünyanın geleceğinde önemli rol oynayacağının açık olduğunu belirtti.
Türkiye’nin de büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Turan, Türkiye’de güneşten elektrik enerjisi elde etmenin maliyetinin Almanya’daki maliyetin yarısından az olduğu bilgisini verdi.
Türkiye’nin enerji gereksiniminin yüzde 70’ten fazlasını ithal ettiğini anımsatan Turan, güneş enerjisinin Türkiye’nin enerji bağımsızlığını kazanması için sahip olduğu en önemli seçeneklerden biri olduğunu kaydetti.
______________