Forum'da ara:
Ara



bu platform yararlı olacak mı?
evet
  66%
[ 2 ]
hayır
  33%
[ 1 ]
Toplam Oylar : 3

Yazar Mesaj
Mesaj19.08.2008, 20:56 (UTC)    
Mesaj konusu: püf noktası platformu

arkadaşlar burada tüm konulardaki püf noktalarını paylaşalım bu püf noktalarını paylaşalım ki sadece kendimize müslüman olmayalı

[center][/center]

[center]Googlenin gelişmiş arama taktiklerini icra etmeye başlayınca ne büyük bir nimet olduğunu bir kez daha anladım. öyle detaylı aramalar yapabiliyorsunuz ki spamcılara ve gizli bilgi avcılarına gün doğduran cinsten..

Bu yazıda GoogLe marifetlerini daha iyi anlayabileceğimiz arama tekniklerine göz atacağız...



filetype:
Dosya uzantılarına göre arama yapabileceğiniz bu komutla, arama kriterinizi içeren bilgilere ait dökümanlara ulaşabilirsiniz. Örneğin [filetype: pdf 'MacOS X'] yazdığınızda, MacOS X kelimesinin geçtiği 11.700 adet .pdf dosyasına ulaşabiliyoruz. Bulduğunuz belgeleri indirmeden önce 'HTML olarak görüntüle' linkine tıklayarak, içeriğine gözatabilirsiniz. Filetype operatörünün diğer alternatifi de ext: operatörüdür (extension) ve aynı mantıkla çalışır.

allintitle:
Bu komut, arama kriterinizde yer alan kelimelerin tamamının, internet tarayıcısının başlık çubuğunda yer almasını şart koşar. Örnek verecek olursak, [allintitle:'Flash Movies'] şeklindeki arama kriterinin sonucu olarak, web sayfasının title bilgisi üzerinde Flash Movies kelimeleri geçen sayfalar listelenecektir.

intitle:
'allintitle' komutundan farklı olarak, ilk arama kriterini başlık satırında arar, diğer kelimeleri ise metin içerisinde kontrol edilir.

allinurl:
Bu operatör, arama kriterine ait kelimeleri internet adres satırındaki (url) kelimeler içerisinde arar.

inurl:
İlk arama kriterini adres satırında arar.

cache:
Listelenen web sayfalarına ait sunuculara ulaşılamadığı durumlarda, cache operatörünü kullanarak, ilgili sayfaya Google'ın daha önce indekslediği bilgiler üzerinden ulaşabilirsiniz.

site:
Bu operatörü kullanarak, herhangi bir web sitesi içerisinde arama yapabilirsiniz. Örneğin [site:www.macline.com.tr Adobe] kriterini girdiğinizde, Macline web sitesi içerisinde 'Adobe' kelimesi geçen sayfalara ulaşabilirsiniz.

Link:
Bu komutu kullanarak herhangi bir web sitesine hangi sayfalardan link verildiğini öğrenebilirsiniz.
Bu operatörler tek başlarına kullanılabildiği gibi, birarada da kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse:
[intitle:Fiyat Listesi filetype: pdf]
[intitleVD Video filetype: pdf]
[intitle:mp3 'eye of the tiger']
[site:edu intitle:science]

Google Hack
İnterneti didik didik ederek indeksleme yapan binlerce Bot'a (crawler) sahip olan Google, web sunucularında yer alan tüm verilere rahatlıkla ulaşma imkanı vermektedir. Öyle ki, web sitesi yöneticilerinin tedbirsizliğini hesaba katan kötü niyetli Hacker'lar, doğru arama komutları ve karmaşık arama kriterleri ile bu tedbirsizliği suistimal edebilmekte ve gizli saklı birçok dosyaya ulaşabilmektedir.
Şimdi en çok kullanılan yöntemleri örneklerle irdeleyelim.

Filetype opöretörünün kullanılması
Oldukça masum görünen bu arama şekli, Hacker'lar tarafından bakın nasıl suistimal ediliyor:

Şirket içerisinde kalmak şartı ile hazırlanan birçok sunum dosyası bildiğiniz gibi PowerPoint belgesi (.ppt veya .pps) olarak hazırlanır. Eğer bu dosyalar bilinçsiz ve tedbirsizce web sunucusunda tutulursa, birkaç değişik arama kriteri ile rahatlıkla arama sonuçlarında listelenebiliyor. Bu dosyaların 'gizli' (confidential) ismini taşıdığını varsayarsak, arama kriterini de [filetype: ppt confidential] olarak girdiğimizde yaklaşık 30.000 adet dosyaya ulaşabiliyoruz. Elbette bulunan tüm sayfalar gizli belgeler niteliği taşımıyor, ancak birçok şirketin sadece kurum içerisinde kalmak şartı ile hazırladığı dosyalar da arama listesinde yer alabilmektedir.

index of / :
Dosya dizinlerine ulaşmak için kullanılan bu komutu arama kriteri olarak girdiğimizde, 38 milyon'un üzerinde linkle karşılaşıyoruz. Kriteri özelleştirerek, örneğin ['index of / +mp3] olarak girdiğimizde, 800 bin'den fazla linke ulaşabiliyoruz. Web sunucuları üzerinde bilinçsizce saklanan bu mp3 dosyalarına dışarıdan ulaşmak mümkün olduğu gibi, bu dikkatsizliğin lisans ihlali gibi hukuki boyutları da gözardı edilmiş olmaktadır. Elbette Hacker'lar mp3 gibi masum bir arama kriteri ile ilgilenmiyor. Web sitelerindeki açıkları bulmayı hedefleyen
Hacker'ların en çok kullandıkları komutları,

[Index of / admin]
[Index of / passwd]
[Index of / password]
[Index of / mail]
["Index of / " +passwd]
["Index of / " +password.txt]
["Index of / " +.htaccess]
["Index of /secret
["Index of /confidential
["Index of / root
["Index of / cgi-bin
["Index of / credit-card
["Index of / logs
["Index of / config
[intitle:"index of" user_carts OR user_cart]
[allintitle: sensitive filetype:doc]
[allintitle: restricted filetype :mail]
[allintitle: restricted filetype:doc site:gov]
şeklinde sıralayabiliriz.

Online Web Kameralarının tespiti
Evet yanlış okumadınız, Google ile internet üzerinden yayın yapan online web kameralarını tespit etmek de oldukça kolay. Örnek vermek gerekirse, XPWebcam yazılımı üzerinden yayın yapan web kameralarına ulaşmak için [intitle:'my webcamXP Server'] kriterinin girilmesi yeterli oluyor. Bu örnekte olduğu gibi, değişik web kamerası modellerinin kriter olarak girilmesi ile birçok online web kamerasına ulaşmak mümkün. Bu yüzden, evinizin veya ofisinizin mahremiyetini güvence altına almak için, erişimi mutlaka şifrelendirmeniz gerekmektedir.

Bunlar gibi birçok arama kriterini, değişik operatörleri birbirleriyle ilişkilendirerek karmaşık bir şekilde kullanan Hacker'lardan korunmak için, öncelikle sunucularınızda erişilmesini istemediğiniz dosyaları bulundurmamanız gerekiyor. Ancak silinmesi mümkün olmayan dizin ve dosyalara erişimi önlemek için fazladan çaba gösterilmesi gerekebilir. Arama motorları sunucuyu tararken öncelikle kök dizinini inceleyerek, indekslememesi gereken dizinler için robot.txt dosyasını arar. Robots.txt, Googlebot'un web sunucunuzdaki bigilerin bir kısmını yada tamamını indirmemesini söyleyen standart bir dökümandır. Bu dosyayı kök dizinine koyarak hangi dizinlerin taranmaması gerektiğini tanımlayabilirsiniz.



Google Hakkında Bilgiler:

- Google, 1998 yılında Stanford Üniversitesi'nde doktora yapan iki öğrenci olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulmuş.
- Tüm Google'da 19 kişi çalışıyor.
- Dünya üzerinde Linux işletim sistemi üzerinde çalışan en büyük site.
- 2002 yılında Çin'de kullanımı yasaklanmıştır.
- 10 milyar dolar civarı fiyat biçiliyor.
- Arama satırına herhangi bir matematik işlem yazdığınızda sonucu verir.
- Google logosu özel günlerde değişmektedir. Bu logolara http://www.google.com/intl/en/holidaylogos.html adresinden ulaşabilirsiniz.
- İngilizce diline girmiştir. "Google it" şeklindeki kullanımı bir şeyi Google'da aramak anlamına gelmektedir.
- Arap Emirlikleri için hazırlanan Google sitesinde scroll bar solda yeralır. http://www.google.ae/

Diğer Google Servisleri

Google, yakın zamanda akademik araştırma yapanlara yönelik arama motoru kurdu.

http://scholar.google.com adresindeki sitede arama yapıldığında sadece akademik çalışmalara ulaşılıyor. Google, genel aramalarda zaman kaybeden araştırmacılara büyük kolaylık sağlayacak olan yeni siteden gelir beklentisi olmadığını ve sitede reklam da yayınlamayacağını duyurdu.

www.google.com/mac adresini kullanarak, Macintosh ile ilgili sayfalarda arama yapabilirsiniz.

http://www.google.com/microsoft.html adresi ise, Microsoft dünyası içerisinden arama yapmanıza olanak veriyor.

Google Linux'u da unutmamış: http://www.google.com/linux

http://labs.google.com/sets adresi oldukça ilginç. Bu sayfada yer alan sütunlara girdiğiniz kelimelerle ilişkili diğer kelimelere ulaşabiliyorsunuz. Örneğin sütunlara sırasıyla Mercedes, BMW, Honda vs. gibi otomobil modellerini girip Large Set butonuna bastığınızda diğer tüm otomobil modelleri listeleniyor.

http://catalogs.google.com adresini kullanarak, internet üzerinde yayınlanan birçok kataloğa ulaşmak mümkün. Google, arama kriteri olarak girdiğiniz kelimenin geçtiği tüm katalogları listeleyecektir.

http://maps.google.com Google tarafından kısa bir süre önce yayına sokulan bu site üzerinden şimdilik sadece Kuzey Amerika üzerindeki adreslerin harita bilgilerine ulaşmak mümkün. Satellite linki üzerinden aynı adresin uydu görüntüsüne de ulaşılabiliyor. Google, henüz test amaçlı olan bu hizmetin oldukça geniş bir yelpazede kullanıma açılacağını söylüyor.

http://images.google.com adresi kullanılarak, internet üzerinde yayınlanan milyonlarca resim arasından tarama yapmak mümkün.

http://news.google.com adresinde göreceğiniz pop-up menüden istediğiniz ülkeyi tanımlayarak, ilgili ülkeleye ait güncel haberlere ulaşabilirsiniz. [/center]
______________


Mesaj20.08.2008, 07:02 (UTC)    
Mesaj konusu:

Merhaba

Çok güzel bir konu burdan devam edebilirsiniz...

iyi eğlenceler

______________
Mesaj20.08.2008, 18:44 (UTC)    
Mesaj konusu:

Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için
Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
Açılmakta direnen cam kavanozlar için
Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
Ahşap dolaplar
Mutfağınızdaki ahşap dolapların kirlenen raflarını temizlemek zor olabilir. Bir ölçü suya bir ölçü amonyak katın ve ahşap raflarınızı bu karışımla iyice silin. Daha sonrada yumuşak bir bezle kurulayın. Dilerseniz cila da sürebilirsiniz.
Alabalığın dağılmaması için
Pişirmeden önce una bulamadan süte batırın.
Alüminyum kaplar
Alüminyum kaplar son derece hassastır. Bu tencereleri ani ısı değişikliğinden ve ateşin üzerinde susuz kalmaktan koruyun. Aksi halde tencerenin dibi eğilir. Hiçbir zaman ovma tozuyla ya da telle ovmayın. Yoksa tencerenin üzerindeki sır aşınır.
ilk yardımın püf noktaları
Trafik kazası, düşme, silahla yaralanma, patlama gibi çeşitli durumlarda yapılacak acil müdahaleler, yaşamsal önem taşıyor. Peki bu gibi durumlarda neler yapılabilir?
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Figen Coşkun, trafik kazası, düşme, silahla yaralanma, patlama gibi çeşitli durumlarda yapılacak acil müdahalenin, yaşamsal önem taşıdığını belirterek, ''İlk yardım, dönüşü olmayan sorunlara yol açmaması için eğitim almış kişiler tarafından yapılmalı'' dedi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil müdahalenin zamanında ve doğru şekilde yapılmasının, ilk yardımda ''olmazsa olmaz'' bir kural olduğunu belirtti. Coşkun, ''Yardım etmek amaçlı yapılan yanlış bir müdahale, hastanın yaşamını yitirmesine, sakatlanmasına ya da panik ortamının artmasına neden olabilir'' uyarısında bulundu.

Türkiye'de ilk yardım eğitimi alan sivil halkın sayısının çok az olduğunu belirten Coşkun, ilk yardım eğitiminde ilk kuralın ''önce zarar vermemek'' olduğunu söyledi. Coşkun, ilk yardımın dönüşü olmayan sorunlara yol açmaması için eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Yardım etmek amaçlı yapılan yanlış bir müdahale, hastanın yaşamını yitirmesine, sakatlanmasına ya da panik ortamının artmasına neden olabilir'' uyarısında bulundu.

İlk yardımla, hastanın mevcut sağlık sorunlarının artmasına sebep olmadan (kırık, çıkık, kesik gibi) hayati fonksiyonlarının devamın sağlanması ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesinin amaçlandığını dile getiren Coşkun, acil bir durumda ilk olarak 112 Acil ambulansın aranması gerektiğini bildirdi.

Coşkun, 112 arandığında, olay yerinin tam adresinin ve hastanın genel olarak dışarıdan gözlemlenebilen sağlık durumu hakkında detaylı bilgi verilmesine özen gösterilmesini söyledi.

-''ÖNCE GÜVENLİK SAĞLANMALI''-

Trafik kazasının meydana geldiği bölgenin, hem çevredeki araçların uyarılması hem de yaralıların güvenliğinin sağlanması için şeritle çevrilerek kapatılması, aracın etrafına dikkat çekici reflektörlerin konulması gerektiğini kaydeden Coşkun, araç içinde yaralıların sıkışması ya da patlama ihtimali durumunda 112 ile birlikte itfaiye de haber verilmesinin uygun olduğunu bildirdi.

Coşkun, yaralının araç içinden acil çıkarılması halinde, öncelikle boyun yaralanması ihtimaline karşı, hastanın boynunun olabildiğince kıpırdatılmadan korunarak çıkarılması gerektiğini belirterek, ''Boyun hiç hareket ettirilmeden, şekil bozukluğu düzeltilmeden, iki elle, koltuğun arkasına geçerek, sabitlenerek çıkarılmalı'' dedi. Coşkun, bu tür yaralanmalarda hastanın mekandan acil çıkarılması gerekmiyorsa, 112 ekiplerinin beklenmesinin ve boyunluk takılarak çıkarılmasının tercih edildiğini vurguladı.

Omurlarda, kol, bacak ya da kalça da kırıklar olabileceğini, yanlış yapılan her müdahalenin daha ciddi yaralanmalara yol açabileceği uyarısında bulunan Coşkun, kırık bölgesinin tahta gibi sert bir cisme sabitlenmesi gerektiğini ifade etti. Coşkun, sabitleme işleminin kan geçişini engellenmeyecek, ancak eklemlerin hareketini en aza indirecek şekilde yapılması gerektiğine dikkati çekti.

-KANAMA HALİNDE YAPILACAKLAR-

Coşkun, vücuda batan bir cismin de çıkarılmaması gerektiğini vurgulayarak, cismin bir damarın üzerinde durarak kanamayı engelleyebildiğini, çekilmesi halinde ise durdurulması zor kanamalara yol açabileceğini söyledi. Coşkun, ağır bir kanamanın olması halinde sargı bezi ya da temiz bir bezle, yaralı bölgenin üzerine doğrudan bası uygulanması, kanamanın durdurulamaması durumunda ise turnike yapılması gerektiğini kaydetti. Kanayan bölgenin üst kısmından bağlanarak yapılan turnike uygulamasının uzun süre yapılmaması gerektiğini belirten Coşkun, ''10 dakikada bir turnike açılmalı birkaç saniye beklenmeli ve tekrar bağlanmalıdır. Uygulama kol için dirseğin, bacak için de diz kapağının hemen üzerinden yapılmalı. Daha yukarıdaki yaralanmalar için direkt bası uygulanmalı'' dedi. Coşkun, bası yapılırken elin bölgeden hiç kaldırılmaması, bezin kanlanması halinde yeni bezin mevcut bezin üstüne konularak bası yapmaya devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

Organ kapmaları halinde de hasta ile birlikte kopan organın da hastaneye ulaştırılmasının şart olduğunu vurgulayan Coşkun, ''Kopmuş olan organ, önce ıslak bir gazlı bir bezle sonra naylon üzerine sarılmalı ve bu şekilde buzun içine konulmalı. Buzla doğrudan temas etmesi halinde hücre kaybı olabildiği için, yerine dikilme aşamasında başarı şansı azalıyor'' diye konuştu.

-KALP MASAJINA DİKKAT-

Yanıklarda, diş macunu, salça gibi şeylerin yaralı bölgeye kesinlikle sürülmemesi, temiz ıslak bir bezle yaralı bölgenin üzerinin hafif temas edecek şekilde örtülmesi ve vakit kaybetmeden hastane gidilmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, ''Kişinin üstündekiler çıkarılmalı, ancak yanığa yapışmış olan bölgeler varsa kesinlikle zorlanmamalı, mevcut haliyle bırakılmalı'' diye konuştu.

Baygınlığın çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Coşkun, şunları kaydetti:

''Bilinç düzeyinde değişiklikler trafik kazalarında kafa içinde travmadan da kaynaklanıyor olabilir. Kaza sırasında ya da sonrası bayılma durumunda, yaralının mutlaka tam teşkilatlı bir merkeze götürülerek bilinç düzeyinde değişikliğin nedeninin ayrıntılı olarak araştırılması gerekmektedir.

Hastaya ayılması için tokat atmak gibi hareketler yapılmamalı, ayakları yukarı kaldırılmamalı, sadece boynu korunarak hastaneye nakil edilmelidir.''

Coşkun, kalp krizi geçiren bir kişinin de ilk olarak güvenli bir yere alınması gerektiğini belirterek, ''Boyun bölgesinin rahat etmesi için kravat, kolye gibi aksesuarlar çıkarılmalı, gömleğinin düğmeleri açılmalı ve sağlık ekiplerine haber verilmeli'' dedi.

Kalp masajının da kesinlikle eğitim almış kişilerce yapılması gerektiğini vurgulayan Coşkun, ''Masaj, kalbi çalışan birine yapıldığında, çalışan kalbi durdurur ve hastaya büyük zarar verirsiniz'' uyarısında bulundu.

Doç. Dr. Figen Coşkun, yaralı ile konuşulmasının moral verebileceğini, kendisini güvende hissetmesine yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.
______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu